# Percentages Questions Part 3

1. The cost of a helmet is Rs.560. The tax charged was 8%. Find the bill to be paid?

A.Rs.375

B.Rs.605

C.Rs.775

D.Rs.445

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans: (B)

Sol. On Rs.100 the tax is Rs.8

On Rs.450 the tax to be paid is=?

Tax=Rs.8/100 x 560=45.00=Rs.45

Bill amt=C.P + tax = Rs.560 + Rs.45=Rs.605

[/su_spoiler]

2. Srikanth bought a second hand TV for Rs.3000. He spends Rs.200 on transportation and Rs.400 on its repair . He sold for Rs.5200. find his profit %?

A.34.45%

B.25%

C.35%

D.44.45%

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans: (D)

Sol. Total C.P = Rs.(3000+200+400)=3600

Total C.P=Rs.3600

Total S.P=Rs.5200

Profit=5200-3600=Rs.1600

Profit%=1600/3600 x 100=Rs.44.45%

[/su_spoiler]

3. Find the sum of 20% of 250 and 25% of 200?

A.250

B.300

C.100

D.150

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans: (C)

Sol. 20% of 250

20/100 x 250=50

25% of 200

25/100 x 200=50

The sum=50+50=100

[/su_spoiler]

4. Ameya went to shop to shop to buy a dress. Marked price of the dress is Rs.800.A discount 20% was already given and then 10%.Find the bill to be paid for dress?

A.Rs.350

B.Rs.374

C.Rs.475

D.Rs.576

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans: (D)

Sol.20% discount means 100 decreased to Rs.80

10% discount means 100 decreased to Rs.90

800 x 80/100 x 90/100 = Rs.576

[/su_spoiler]

5. What is 30% of 500 and 20% of 600 ?

A.250

B.270

C.200

D.290

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans: (B)

Sol.30/100 x 500=150

20/100 x 600=120

150+120=270

[/su_spoiler]

6. Karthika bought a dress. Its marked price was Rs.1500.10% discount was allowed on it and further more shop owner gave a discount of 6%. Dertermie the bill after the two successive discounts?

A.RS.1350

B.Rs.1200

C.Rs.1296

D.Rs.1494

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans: (C)

Sol.10% discount means Rs.100 decreased to Rs.90

4% discount means Rs.100 decreased to Rs.94

Selling price =1500 x 90/100 x 96/100

27 x 48=Rs.1296

[/su_spoiler]

7. Sonu bought 20g of gold for 15000 each last year and sold it for Rs.20000 each this year. Find the profit %?

A.33.3%

B.34%

C.25%

D.15%

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans: (A)

Sol. C.P of 20g of gold =Rs.15000 x 2=Rs.30000

S.P of 20g of gold =Rs.20000 x 2=Rs.40000

P=Rs.40000-Rs.30000=Rs.10000

P%=10000/30000 x 100=100/3=33.3%

[/su_spoiler]

8. Manya bought groceries worth Rs.1250.Shopkeeper a discount of 20%.Calculate the bill to be paid?

A.Rs.900

B.Rs 1000

C.Rs.1200

D.Rs.1050

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans: (B)

Sol.20/100 x 1250=250RS

1250-250=1000 Rs.

[/su_spoiler]

9. Hemanth purchased a house for Rs.6lakh and spent 2lakh for its repairs. He sold it for Rs.9.6lakh. Determine the loss or profit %?

A.10%

B.20%

C.30%

D.40%

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans: (B)

Sol. C.P=6lakh+2lakh=8lakh

S.P=9.6lakhs

S.P>C.P=P

P=S.P-C.P

Rs.9.6lakh-Rs.8lakh=Rs.1.6lakhs

P%=1.6/8 x 100 =20%

[/su_spoiler]

10. Calculate the difference between 20% of Rs.3600 and 15% of Rs.4800?

A.1440

B.10

C.0

D.100

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans: (C)

Sol.20/100 x 3600=720

15/100 x 4800=720

720-720=0

[/su_spoiler]