Percentes Questions Part 2

1. A tricycle bought for rs 1500 is sold at a profit of 25% , Find the Gain

A. 1875

B. 375

C. 250

D. 0

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans: B Explanation: Cost of tricycle = 1500, Gain = 25% of 1500 = 375

[/su_spoiler]

 

2. By what % is Rs.2400 less than Rs.3000?

A.25%

B.30%

C.50%

D.40%

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans: (B)

Sol.3000-2400=600; % less=600/2400 x 100=25%

[/su_spoiler]

 

3.  The original price of a video game set is Rs.360. If a discount  of 20% is allowed on it, what would be its selling price?

A.300

B.240

C.500

D.298

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans: (D)

Sol. % in Rs.=20/100 x 360=Rs.72; SP=Rs.360-Rs.72=Rs.298

[/su_spoiler]

 

4. The marked price of an air cooler is Rs.4800 and the shopkeeper allows a discount of 12% on it. Find its S.P?

A.4224

B.4544

C.3694

D.4544

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans: (A)

Sol. Discount in rupees 12/100 x 4800=Rs.576; S.P=4800-576=Rs.4224

[/su_spoiler]

 

5.  A farmer invested Rs.25,000 on his field for the farming purpose. After harvest he got Rs.40,000. Determine his gain %?

A.90%

B.60%

C.40%

D.100%

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans: (B)

Sol. Gain=Rs.40,000+Rs.25,000=15,000 ; Gain%=15,000/25,000 x 100=60%

[/su_spoiler]

 

6. A realtor buys a plot for Rs.80,000 and sells it for Rs.75,000. Find his gain or loss %?

A.21/3%

B.12/4%

C.61/4%

D.21/3%

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans: (C)

Sol. C.P>S.P=loss; 80,000-75,000=Rs.5000; L%=loss/C.P x 100;

50,000/80,000 x 100=61/4

[/su_spoiler]

 

7. The cost of a mango basket was Rs.750. If it was sold at a gain of 10% , determine the S.P?

A.775

B.825

C.925

D.125

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans : B

Sol. Gain in Rs.=10/100 x 750=Rs.75

S.P=750+75=Rs.825

[/su_spoiler]

 

8.  Find the gain % on a scooter if it is brought at Rs.7500 and sold for Rs.10,000.

A.431/3%

B.231/3%

C.181/4%

D.331/3%

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans: (D)

Sol. Gain =10000-7500=Rs.2500; Gain%=2500/7500 x 100=331/3%

[/su_spoiler]

 

9.    The C.P of a leather b is Rs.750. A discount of 5% is allowed on it. Determine the S.P?

A.Rs.712.50                B.Rs.512.50                C.Rs.340                     D.Rs.440

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans: (A)

Sol. Discount in Rs.=5/100 x 750=Rs.37.50; S.P=C.P-D; 750-37.50=Rs.712.50

[/su_spoiler]

10.      A house bought at Rs.25,000 and sold at Rs.30,000. What is the gain %?

A.40%

B.60%

C.20%

D.80%

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans: (C)

Sol. Gain =30,000-25,000=5,000; Gain%=5000/25000 x 100=20%

[/su_spoiler]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *