Percentes Questions Part 4

1. 6 (3/5) + 70% of 40 + 25 (1/3) =

a) 49.33

b) 39.33

c) 50

d) None

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans. b

[6X0.6 + 28 + 8.33 = 39.33]

[/su_spoiler]

 

2.  75% of 25.5 + _______________            =             20% of 150

a) 10

b) 19.125

c)10.875

d)30

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans. c

[19.125 + X = 30; X = 30-19.125 = 10.875]

[/su_spoiler]

 

3. XYZ company increased the price of its product by 10%. Due to consumer demand it then reduced the price by 10%. What is the net % change in the price of the product?

a) 1%

b) 2%

c) 10%

d) 20%

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans. a

[Let the price be Rs.100. 10% increase = 110Rs.

Then 10% decrease = 110 – 10% of 110 = 110 – 11 = 99Rs.

Net reduction is from 100 to 99; % reduction is 1%]

[/su_spoiler]

 

4. In an examination Ram scored 20% more than Ramesh.  How much % did Ramesh  score less than Ram?

a)16 2/3%

b) 20%

c) 120%

d)100%

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans. a

[If Ramesh’s score is 100 then Ram’s score is 120. Difference in % score of Ramesh is 20 /120 X 100 = 16 2/3%]

[/su_spoiler]

 

5. Pass mark in an exam is set at 30%. A student who appeared for the exam scored 140 but failed by 10 marks. What are the maximum marks of the exam?

a) 182

b) 200

c) 450

d) 500

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans. d

[30% of X = 140+10=150; X = 150 (100/30) = 500]

[/su_spoiler]

 

6.  If the numerator of a fraction is increased by 10% and its denominator decreased by 5% then the fraction is 11/19. Find the original fraction.

a) ½

b) 110/105

c) 110/115

d) 2/3

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans. a

[110X / 95Y = 11/19; X/Y = 11 /19 X 95/110 = ½]

[/su_spoiler]

 

7.  An employee gets 10% salary hike and is currently drawing Rs.9900 per month. What is his salary before the hike?

a) 8000

b) 10000

c) 9000

d) 9500

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans. c

[110 – 9900; for 100 – X; X = 100 X 9900 / 110 = 9000]

[/su_spoiler]

 

8.  20% of ___________ + 10% of 220 = 46

a)220

b) 230

c) 222

d)120

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans. d

[X +22 = 46; X = 46-22 = 24; 20% of Y = 24; Y = 24 X 100 / 20= 120]

[/su_spoiler]

 

9. 20% of 40 / 40% of 20 = _________

a) ½

b) 2

c) 8

d) 1

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans. d

[8 / 8 = 1]

[/su_spoiler]

 

10. 31% of 31 = ___________

a) 9.61

b) 9

c) 10

d) 96

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″]

Ans. a

[31/100 X 31 = 961/100 = 9.61]

[/su_spoiler]

11.The strength of the students in a college was 6750. The next year it increased to 7580.What is the % increase of the strength?

a.12.29%

b. 13.29%

c.11%

d.10%

[su_spoiler title=”Answer” icon=”arrow-circle-2″] 

Ans: (a)

Sol. Increase in strength= 7580-6750=830;  % increase=830/6750 x 100=12.29%

[/su_spoiler]

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *